Delhi en omgeving Gangtok
Door: Sigrid
Blijf op de hoogte en volg Sigrid
26 Maart 2025 | India, Gangtok
Hoi allemaal,
Zaterdagmorgen vloog ik om 9 uur via München naar Delhi voor een reis van 21 dagen naar voornamelijk Sikkim en Bhutan. Ik reis met 16 andere Nederlanders, 1 Belg en een Vlaamse reisbegeleidster. De leeftijd varieert van 44 tot 81 jaar. We kwamen iets na middernacht in Delhi aan, waar het 4,5 uur later is dan bij ons. Bij de douane ging het erg traag. Daarna wilden we allemaal nog even pinnen. Zo was het ruim 2 uur later voor we in de bus stapten die ons naar het hotel bracht. Hoewel het midden in de nacht was, was het druk op de weg. We kwamen rond half 4 in het hotel aan.
Zondag hadden we een vrije dag in Delhi. De reisbegeleidster had wel een programmaatje in elkaar gezet en vooraf gevraagd wie er mee wilden. De hele groep vond het wel leuk om zo de dag door te brengen en zelf niets te hoeven uitzoeken. We konden om half 11 ontbijten, waardoor we nog wel een paar uur hebben kunnen slapen. Pas rond het middaguur begon onze toer. De eerste stop was bij de Lotus tempel. Het was erg druk doordat het zondag was en de studenten net een week vakantie hadden. Het was ca 33 graden, maar dat was wel goed te doen. Binnen in de tempel moest je stil zijn en daar hoorde je niets van het lawaai buiten. We reden naar de Humayuns Tomb, dit is Unesco wereld erfgoed en heeft model gestaan voor de Taj Mahal. Eromheen ligt een mooie tuin. Lekker om hier even rond te lopen. Daarna reden we langs de India Gate naar de Angresa Ki Baoli Stepwell. Dit is een historisch trappenhuis en was vroeger een waterreservoir. We liepen door naar een nabijgelegen wasplaats. Daar stonden veel badkuipen en hele oude wasmachines. Erg leuk. Tot slot reden we naar een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.
Maandag moesten we al om 4.15 uur met bagage in de hal van het hotel zijn. We kregen een ontbijtje mee en reden naar het vliegveld. Daar vlogen we om 7.30 uur in 2 uur naar Bagdogra. Dat ligt op 77 km rijden van de grens met Sikkim. We werden opgewacht door de lokale gids met een bus en 2 auto’s. Doordat we veel in de bergen moeten rijden met krappe bochten konden we niet in een grotere bus rijden. We reden nu in een kleine 2 uur naar een restaurant om te lunchen. Hier aten we een curry net naambrood. Na de lunch reden we naar de grens met Sikkim. Hier konden we een uur rond lopen terwijl de reisbegeleidster en lokale gids een permit voor Sikkim regelden. Sikkim is sinds 1975 onderdeel van India. Er wonen ca 600.000 mensen. We moesten nu nog 40 km rijden naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Dat duurde nog bijna anderhalf uur. Ik ben ’s avonds met 4 anderen in een restaurant vlakbij het hotel gaan eten.
Dinsdag vertrokken we om half 9, zodat we weer een keer een goede nacht konden maken. Er stonden 2 kloosters op het programma. ’s Morgens bezochten we het klooster van Rumtek. Dat was 20 km verderop, ca een uur rijden. Het is in 1966 gebouwd. Het is een klooster van de roodkapsmonniken. Onze gids gaf uitleg, die ik nu alweer vergeten ben. Het klooster was mooi. We hadden ruim de tijd om even zelf rond te lopen. Op de achtergrond zagen we besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Daarna was het alweer tijd voor de lunch. We eten tussen de middag warm, waardoor dat al snel 5 kwartier kost. Na de lunch reden we in ruim een uur naar het Enchy klooster. Dit klooster is in 1910 gebouwd en behoord tot de zwartkapsmonniken. Ook hier kregen we uitleg en konden we daarna nog even rondlopen. Daarna reden we terug naar Gangtok, waar we in het centrum werden afgezet. Met 2 anderen ben ik ergens koffie gaan drinken en hebben we wat rondgelopen. Er was een klein marktje/bazaar. Altijd leuk om daar even over te lopen. We liepen langs een groot, modern overdekt winkelcentrum met pal ernaast krotwoningen. Wat een contrast! We liepen terug naar het hotel en stopten bij een supermarkt om wat fruit te kopen. Dat was ons avondeten. In het restaurant van het hotel dronk ik nog een kop koffie.
Vandaag zijn we weer naar 2 kloosters geweest. We vertrokken om half 9, dit keer in 5 auto’s, omdat we veel krappe haarspeldbochten moesten nemen vandaag. De bus kan dat niet aan. We reden eerst naar het klooster van Labrang. Dat lag op 40 km van Gangtok. We stopten onderweg bij een brug die de grens was tussen Oost-Sikkim (waar Gangtok ligt) en Noord-Sikkim. Daarna maakten we nog een tussenstop bij een waterval die uit 7 etages bestond. Er waren er 4 zichtbaar voor ons. We liepen daar een aantal trappen omhoog naar een plateau met mooi uitzicht op de waterval. Bij het klooster bleek niemand te zijn met een sleutel. Alle monniken waren ergens anders naar toe. We liepen er wat rond en genoten van het uitzicht. Vanaf Labrang liepen we in een kwartiertje door de mooie, rustige, groene natuur naar het klooster van Phodong. Hier wonen 260 monniken. Er zaten veel Tibetaanse vrouwen met gebedsmolentjes en kettingen te draaien. We hadden weer uitgebreid de tijd om het klooster te bekijken en even rond te lopen. We hadden een late lunch vandaag, pas rond 2 uur. Na de lunch reden we naar het Tibetaans instituut dat niet ver van ons hotel afligt. Hier keken we rond in het museum en in de bibliotheek. Dit vond ik niet heel boeiend. Om 16.00 uur ging het dicht en liepen we nog een stukje naar boven naar een grote stoepa en het Guru Lakhang klooster. Ik heb met een paar anderen nog een kop koffie in de buurt gedronken en ben toen teruggelopen naar het hotel, waar ik nu een hele avond vrij te besteden heb. Een goede gelegenheid om dit blog te schrijven. Morgen vertrekken we uit Gangtok.
Sigrid
27 Maart 2025 - 09:32
Jolanda:
Wat een prachtige omgeving. Leuk om zo mee te lezen. fijne reis verder.
28 Maart 2025 - 11:28
Annette:
wat weer een verrassing je bericht uit India. Fantastisch Sigrid. Altijd weer mooi om je verhalen te lezen. Veel plezier en genieten.